Utstyr til orientering

Orientering er en idrett som stiller begrensede krav til utstyr. Det er likevel noe utstyr enhver orienteringsløper må ha, mens annet utstyr kan være kjekt å ha. Nedenfor følger en oversikt over det viktigste utstyret til en orienteringsløper.

Kompass

Et kompass må alle orienteringsløpere ha. Det finnes flere typer kompass, men til konkurranseorientering er det tommelkompasset som anbefales. Dette er et kompass som festes til tommelen, derav navnet. De fleste høyrehendte bruker et venstrehåndskompass, slik som på bildet nedenfor, mens de fleste venstrehendte bruker et høyrehåndskompass.

En video som beskriver ulike typer kompass og hvordan de brukes finner du her.

Kompass - venstre

Stemplingsbrikke

I orienteringsløp og på orienteringstreninger brukes stemplingsbrikker. Brikkene brukes både til tidtaking og til å kontrollere at løperen har vært på riktig post. 

Emit-brikke (se bilder nedenfor) er den vanlige stemplingsbrikken som brukes ved de fleste orienteringsløp i Norge. Det er kun denne brikken som brukes på treninger og i løp arrangert av Eidsvoll Orienteringslag.

Emit-brikke


I noen løp (særlig sprintløp og skiorientering) brukes emiTag-brikker. Dette er den samme brikken som brukes i bl.a. langrenn og skiskyting.

Klær

I orienteringskonkurranser i skog er det påbudt med et løpsantrekk som minst dekker hele kroppen unntatt hode, hals og armer. Ellers stilles det ingen krav til bekledningen. Det er en fordel om klærne tåler røff bruk i skogen, er lette og ikke trekker til seg for mye vann.

O-løpere i Raumar-tøy


Sko

Det stilles ingen formelle krav til sko brukt til orientering. Sko til orientering bør være egnet til løping i terreng og tåle røff bruk i skog og myr. Skoene bør ha godt grep (gummi med høy friksjon, grovt mønster (knotter) og ev. pigger), være lette og ikke trekke til seg for mye vann. Skal du krysse ei våt myr, så vil du bli våt på beina uansett. Det er derfor viktigere at vannet renner ut av skoene enn at vannet ikke renner inn i skoene! (I enkelte orienteringsløp i tettbygde strøk er det ikke tillatt å bruke sko med metallpigger.)

Sko med pigger

Kjøp av utstyr

Til nye, unge o-løpere opp til 16 år er det mulig å få kjøpt en rekrutteringspakke med kompass, Emit-brikke og mini-postskjerm til redusert pris. Dette blir det informert om på rekruttreningene.

Eidsvoll OL er i ferd med å utarbeide en ny kolleksjon med klubbtøy. Vi håper at den vil være tilgjengelig til høstsesongen 2024.

Sko og klær egnet til orientering kan kjøpes i de fleste sportsbutikker, men få sportsbutikker har spesialutstyr beregnet for orientering. Spesialutstyr til orientering kan man bl.a. få kjøpt på: